Kemekalier!

Eftersom jag försöker att kläd-detoxa och försöker att få i mig/på mig så lite kemekalier som möjligt följer här lite tips nästa gång du ska handla en produkt!

Vänd på flaskan och läs det finstilta när du köper schampo, hudkräm och hårspray. Vi guidar dig till INCI-listan – den innehållsförteckning alla produkter som säljs i EU måste ha.



  1. Kolla först om produkten innehåller många eller bara några ingredienser. Precis som ett bra bröd kan bakas av bara mjöl, vatten, salt och jäst så borde ett bra schampo kunna göras av fyra, fem produkter. Använder man dåliga råvaror och starka tensider behövs oftast extra ingredienser för att komplettera, återfukta eller reparera.

  2. Ta en extra titt på de fyra till åtta första ingredienserna, eftersom en produkt baseras på dem. Där kan du till exempel se om basen är naturlig eller syntetisk. Ett tips: Ofta är ord som du kan uttala bättre alternativ än de mer krångliga.

  3. Låt dig inte förföras av ytan. En hudkräm kanske heter någonting med "oliv" och "naturlig" och är dekorerad med en grön kvist. Ändå kanske den bara innehåller 1 procent oliv.

  4. Ämnen att undvika
    Butylparaben
    Cyclomethicone
    Cyclopentasiloxane
    Cyclotetrasiloxane
    Dimethicone
    Dimethiconol
    Kathon
    Methylchloroisothiazolinone
    Methylisothiazolinone
    Mineral oil
    Paraffin
    Paraffinum liquidum
    Petrolatum
    Polysilicone
    Propylparaben
    Silver cloride
    Simethicone
    Triclosan
    Zinkpyrition
  5. Lär dig några vanliga namn för mineralolja: petrolatum, paraffin, paraffinum liquidum och mineral oil.

  6. Tänk på att miljöfarliga siloxaner har oftast ordet siloxane i sig och att svårnedbrytbara silikoner heter ofta något med -cone.

  7. Kom ihåg att sådant som bara finns i ytterst små mängder i produkten, under 1 procent, får deklareras i vilken ordning som helst mot slutet. Regeln om störst mängd först slutar alltså att gälla där.

  8. Lär dig hitta värstingämnena triclosan, zinkpyrition, silver cloride, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, butylparaben och propylparaben. Såna ämnen vill du inte ha på kroppen!

  9. Tänk på att alla ämnen som finns i parfymblandningar inte behöver deklareras. De klumpas ihop och betecknas ofta bara som parfume. Där kan det lura så kallade ftalater som kan stöka till det med kroppens hormonsystem, eller miljöfarlig syntetisk mysk. Välj helst oparfymerat.

  10. Du kan inte läsa ut om produkten fungerar bra eller inte efter INCI-listan. Två produkter med likadana listor kan vara helt olika. Ofta kopierar producenter vinnande koncept och blandar utifrån förlagans INCI-lista. Resultatet blir sällan lika bra eftersom listan inte säger något om proportionerna. Det handlar om komplex kemi och då krävs det kunskap.

  11. Var skeptisk mot så kallade naturprodukter med långa listor med växtextrakt och eteriska oljor. Vem vet om den som blandade ihop de olika ingredienserna har koll på vad de har för effekter, var för sig och tillsammans.

INCI står för International Nomenclature Cosmetic Ingredients.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0